Servis Yönetimi¶
Milis Linux başlatıcı(init) sistemi olarak SysVinit kullanmaktadır. Sysvinit içerdiği init ikili dosyası ile çekirdek tarafından birincil süreç olarak çalıştırılır. Diğer süreçler de bu ana süreçten oluşturulur. SysVinit tasarımı itibariyle tanımlanmış çalışma seviyelerinden(runlevels) oluşur. Bu seviyeler /etc/inittab dosyasından ayarlanır. Çalışma seviyeleri başlangıçta ve kapanışta çalıştırılacak servis bağlarına sahiptir. Bu bağlar /etc/rc.d/init.d/ dizini altındaki servis betiklerini refereans etmektedir.
Servisler, Bash kabuk dilinde yazılan sistem açılırken bir kereye mahsus veya devamlı çalışması gereken uygulamaların başlatıcı dosyaları ifade eder. Bir servis dosyası genel olarak bir uygulama için çalışma, durma, etkin ve devre dışı olma durumlarına dönük işlevleri sunmaktadır. Milis Linux’ta servis yönetimi Bash kabuk dilinde yazılmış service komutuyla idare edilmektedir. Birçok uygulama için servis betiği sistemde mevcuttur. Bu betikler /usr/milis/ayarlar/servisler/init.d altında yer almaktadır. Bu dosyalar, uygulamanın kurulması veya harici olarak ilgili dizinden yüklenerek sisteme kurulmaktadır. Eğer bir kullanıcı bir uygulama için servis dosyası oluşturmak isterse ilgili komut yardımıyla servisi oluşturup gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra /etc/rc.d/init.d altına kopyalamalıdır. Ayrıca sistem açılırken oto-başlaması istenirse servis için etkinleştirme yapılması gerekmektedir.
Aşağıda service komutunun uçbirimde alt komutları incelenmektedir.
Servisin durum bilgisini verir.
service status @servis
Servisi başlatır.
service start @servis
Servisi durdurur.
service stop @servis
Servisi yeniden başlatır.
service restart @servis
Servisi etkilenleştirerek sistem açılırken oto-başlaması sağlanır.
service enable @servis
Servisi devre dışı bırakarak sistem açılırken oto-başlaması iptal edilir.
service disable @servis
Servisi sisteme kurar. Kurulacak servis /usr/milis/ayarlar/servisler/init.d altında yer almalıdır.
service install @servis
Servisi kaldırır.
service remove @servis
Parametre olarak verilen çalıştırabilir dosya için /tmp dizini altında @servis dosyası oluşturulur. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra /etc/init.d altına taşınabilir.
service create /dosya/yolu/abc