#450 T500/T400 QuadCore not supported anymore

Open
opened 2 years ago by VladTheImplier · 11 comments

Hey,

I hardware modded a QX9300 into my T500. (Works fine on stock firmware) According to the Thread linked in the T500 instruction on libreboot.org ( https://thinkpad-forum.de/threads/199129-Core2-Quad-mit-Coreboot-Libreboot-auf-T500-(-wahrsch-auch-T400)-benutzen-BETA ) it should be possible to get a firmware going by changing the MAX_CPUs value from 2 to 4. This is not the case anymore. Pulling from the git repository and rebuilding results in a black screen.

Post 27 from that thread had the same problem and resolved it by going coreboot + proprietary VGA blob.

Any way of getting it back to work with libreboot?

Hey, I hardware modded a QX9300 into my T500. (Works fine on stock firmware) According to the Thread linked in the T500 instruction on libreboot.org ( https://thinkpad-forum.de/threads/199129-Core2-Quad-mit-Coreboot-Libreboot-auf-T500-(-wahrsch-auch-T400)-benutzen-BETA ) it should be possible to get a firmware going by changing the MAX_CPUs value from 2 to 4. This is not the case anymore. Pulling from the git repository and rebuilding results in a black screen. Post 27 from that thread had the same problem and resolved it by going coreboot + proprietary VGA blob. Any way of getting it back to work with libreboot?
CoreShoe commented 2 years ago

Try it with text mode instead of vesa. Should work.

Try it with text mode instead of vesa. Should work.
VladTheImplier commented 2 years ago
Poster

Already tried that. Just to confirm my sanity, I tried again half an hour ago. Neither the txtmode rom from the prebuilts, nor my own build one with MAX_CPUs 4 works. It's always just a black screen, not even the Backlight is being turned on.

Should I get my hands on a pandaboard and try to read out debug info from Linux boot?

Already tried that. Just to confirm my sanity, I tried again half an hour ago. Neither the txtmode rom from the prebuilts, nor my own build one with MAX_CPUs 4 works. It's always just a black screen, not even the Backlight is being turned on. Should I get my hands on a pandaboard and try to read out debug info from Linux boot?
VladTheImplier commented 2 years ago
Poster

Got an explainer from an IRC member, with great experience with the T500. The culprit is "[...] that the coreboot make oldconfig resets max_cpus back to 2", mentioning that fixing means: "[...] to bump the coreboot version for t400/500 up to an upstream version that works". Adding, that "[...] it's been fixed upstream for some time" I will attempt to get behind this.

Any help is greatly appreciated.

Got an explainer from an IRC member, with great experience with the T500. The culprit is "[...] that the coreboot make oldconfig resets max_cpus back to 2", mentioning that fixing means: "[...] to bump the coreboot version for t400/500 up to an upstream version that works". Adding, that "[...] it's been fixed upstream for some time" I will attempt to get behind this. Any help is greatly appreciated.
amoba commented 1 year ago

Anyone has any info about this bug?

Anyone has any info about this bug?
VladTheImplier commented 1 year ago
Poster

Yes, it's solved. An edit of a config file is needed. 4months of pure QX9300 awesomeness. Once I get home, I'll find the instruction again and post it here.

Yes, it's solved. An edit of a config file is needed. 4months of pure QX9300 awesomeness. Once I get home, I'll find the instruction again and post it here.
amoba commented 1 year ago

This is awesome. :) Thanks. :)

This is awesome. :) Thanks. :)
amoba commented 1 year ago

I have a T400 with quadcore cpu and high res LCD. If the quadcore cpu works with a rom from one of the howto's LCD does not, or the high res LCD works with stable libreboot(not my build) but only with dualcore cpus :) . I build one rom but it seems it bricked my laptop, so i need to get my external flasher... :) Which config needed to be changed?

I have a T400 with quadcore cpu and high res LCD. If the quadcore cpu works with a rom from one of the howto's LCD does not, or the high res LCD works with stable libreboot(not my build) but only with dualcore cpus :) . I build one rom but it seems it bricked my laptop, so i need to get my external flasher... :) Which config needed to be changed?
amoba commented 1 year ago

Vlad, can you upload your rom? If i right, the t500 rom compatible with t400. :)

Vlad, can you upload your rom? If i right, the t500 rom compatible with t400. :)

I would also be interested for the instruction if possible, thank you for your work

I would also be interested for the instruction if possible, thank you for your work
zapper commented 1 year ago

I wonder, if Leah would sell a libreboot device with a quad core processor if it becomes stable enough, for regular use. Would be pretty cool if possible. :)

I wonder, if Leah would sell a libreboot device with a quad core processor if it becomes stable enough, for regular use. Would be pretty cool if possible. :)
gyebusz commented 1 year ago

I would need a fresh ROM too...

I would need a fresh ROM too...
Sign in to join this conversation.
Loading...
Cancel
Save
There is no content yet.