#17 20160907: Libreboot + thinklight drivers compatibility status

Open
opened 3 months ago by kelp39 · 2 comments
kelp39 commented 3 months ago

I tried activating the thinklight on a thinkpad x200 (libreboot 2016 + trisquel 9) using the usual shortcut Fn+Pgup. It doesn't work.

From what I can gather, the thinkpad_acpi drivers should load during startup. This is not the case /sys/devices/platform/thinkpad_acpi/leds/tpacpi::thinklight doesn't exist.

Otherwise brightness and other Fn-related shortcuts are functional.

Is this standard libreboot behavior ? (I read somewhere that the thinklight is bios-activated).

PS: There is a useless reddit thread about this: https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/6z0aon/x200libreboot_help_controlling_thinklight_by/

I tried activating the thinklight on a thinkpad x200 (libreboot 2016 + trisquel 9) using the usual shortcut Fn+Pgup. It doesn't work. From what I can gather, the thinkpad_acpi drivers should load during startup. This is not the case /sys/devices/platform/thinkpad_acpi/leds/tpacpi::thinklight doesn't exist. Otherwise brightness and other Fn-related shortcuts are functional. Is this standard libreboot behavior ? (I read somewhere that the thinklight is bios-activated). PS: There is a useless reddit thread about this: https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/6z0aon/x200libreboot_help_controlling_thinklight_by/

The Thinklight is controlled by the EC, which is NOT controlled by Coreboot/Libreboot, it may have a bug try this:

*Reinstall the original propietary BIOS from your backup(you have made a backup, did you?)

*Update the BIOS to the latest version

*Check if your EC version in your BIOS is =>1.06

*Install latest libreboot and retry

If all this fails, check your xev and logs at the moment of pressing the button, and check if the light works at all(hardware failure?)

The Thinklight is controlled by the EC, which is NOT controlled by Coreboot/Libreboot, it may have a bug try this: *Reinstall the original propietary BIOS from your backup(you have made a backup, did you?) *Update the BIOS to the latest version *Check if your EC version in your BIOS is =>1.06 *Install latest libreboot and retry If all this fails, check your xev and logs at the moment of pressing the button, and check if the light works at all(hardware failure?)
7qy47Eow commented 3 weeks ago

May be specific to X200. Not replicable on T400 with 1.06 EC running 20160907 or 20210522 in GRUB, SeaBIOS, or Debian.

May be specific to X200. Not replicable on T400 with 1.06 EC running 20160907 or 20210522 in GRUB, SeaBIOS, or Debian.
Sign in to join this conversation.
No Label
No Milestone
No assignee
3 Participants
Loading...
Cancel
Save
There is no content yet.